landschapoverijssel.nl
Terug naar overzicht

Basiscursus boerenlandvogelbeschermingWorkshops

Wil jij ook als boerenlandvogel vrijwilliger aan de slag? Meld je aan bij een groep in jouw buurt.

In 2022 organiseren we helaas geen basiscursus Boerenlandvogel bescherming omdat we we ons volledig richten op workshops digitaal invoeren van nestgegevens.
Marja van Harten
coördinator Boerenlandvogelbescherming

De boerenlandvogels in ons land hebben het lastig en soorten als de grutto, wulp, kievit en scholekster nemen gestaag in aantal af. Bescherming is hard nodig! In Overijssel gaan jaarlijks honderden vrijwilligers op pad om nesten en jonge vogels op te sporen om deze te beschermen tegen predatie en landwerkzaamheden. Veel vrijwilligersgroepen kunnen extra hulp goed gebruiken, daarom organiseren wij voor nieuwe vrijwilligers de basiscursus boerenlandvogelbescherming.

Wil jij aan de slag als boerenlandvogelvrijwilliger? Lees dan onderstaande informatie goed door. Denk je dat dit bij je past én heb je voldoende tijd? Schrijf je dan in en kom naar de cursus in 2023!

Wat verwachten wij van jou?

 • Dat je van begin maart tot half juni wekelijks 3 - 4 uur aanééngesloten inzetbaar bent voor veldwerk. Deze continuiteit is van groot belang
 • Iets nieuws leren doe je graag en dat goed leren monitoren wel één of twee jaar duurt is voor jou geen probleem, je leert ook graag van anderen
 • Dat je een goede samenwerking met boeren belangrijk vindt en de juiste toon in deze samenwerking weet te vinden. In overleg vind je wederzijds begrip en respect vanzelfsprekend
 • Je hebt een smartphone beschikbaar om de gegevens direct digitaal in te voeren
 • Er is een link tussen het beschermen van boerenlandvogels en het actief beheren van de wildstand. Dat het beheersen van het aantal roofdieren erbij hoort kun je accepteren
 • Je bent fit en kunt 'makkelijk' een paar uur achter elkaar door de weilanden en akkers struinen

Alle punten gecheckt en alles positief beantwoord? Schrijf je dan in voor deze cursus!

Resultaat

 • Je maakt kennis met soorten als de kievit, grutto, tureluur en scholekster
 • Je weet waarom kieviten kuiltjes draaien en een grutto graag op een paal staat
 • Je kent de basistechnieken om een nest op te sporen
 • Je leert over de bedreigingen voor boerenlandvogels
 • Je weet wat jij kunt doen voor het behoud van onze boerenlandvogels

Programma

De basiscursus boerenlandvogelbescherming is een theoretische cursus van twee avonden. Je maakt kennis met de 'wereld' van de boerenlandvogelbescherming. Deze twee avonden staan weer gepland in 2023.

Na afloop van deze cursus brengen wij je zo mogelijk in contact met een bestaande vrijwilligersgroep waar je de opgedane kennis in de praktijk gaat brengen.

Voor dit jaar kun je contact zoeken met een groep in jouw buurt. Weet je niet welke groep dat is, neem dan contact met ons op.

Overige informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen (bellen of appen) met Marja van Harten.

In de week voor de workshop ontvang je een mail met de link naar de zoom bijeenkomst en laatste informatie.

Meer leren?

Lezing biodiversiteit en bijenLezingen

De bijenstand is een actueel onderwerp. Het gaat slecht met de bijen en met de biodiversiteit. Hoe komt dat nu? En wat kan jij doen om de biodiversiteit in jouw omgeving te vergroten?

Bekijk deze lezing

Lezing natuurerfLezingen

Wat maakt nu dat een erf of tuin geschikt is voor allerlei dieren en hoe zorg jij ervoor dat jouw erf of tuin past in het landschap en een thuis wordt voor bijen, vlinders, egels en tuinvogels? Kom dan naar de lezing natuurerf!

Bekijk deze lezing

Maak van je erf een natuurerfWorkshops

Natuurlijke erven en tuinen bieden dieren een plekje om te schuilen, om te nestelen en om voedsel te zoeken. Bij kleine maatregelen zijn dieren vaak al gebaat. Wil jij je erf of tuin ook natuurlijker inrichten en beheren? Dan is de workshop natuurerf echt iets voor jou!

Bekijk deze workshop