landschapoverijssel.nl
Terug naar overzicht

Basiscursus weidevogelbeschermingWorkshops

Wil jij ook als weidevogelvrijwilliger aan de slag?

De weidevogels in ons land hebben het lastig en soorten als de grutto, kievit en scholekster nemen gestaag in aantal af. Bescherming is dan ook hard nodig! In Overijssel gaan jaarlijks honderden vrijwilligers op pad om weidevogelnesten en jonge weidevogels op te sporen, zodat deze kunnen worden beschermd bij landwerkzaamheden door boeren.

Veel vrijwilligersgroepen kunnen extra hulp goed gebruiken, daarom organiseren wij voor nieuwe vrijwilligers de basiscursus weidevogelbescherming. Wil jij ook aan de slag als weidevogelvrijwilliger? Kom dan naar de cursus!

Resultaat

  • Je hebt kennis gemaakt met soorten als de kievit, grutto, tureluur en scholekster.
  • Je weet waarom kieviten kuiltjes draaien en waarom een grutto graag op een paal staat.
  • Je weet wat de basistechnieken zijn om een nest te kunnen opsporen.
  • Je leert over de bedreigingen waar weidevogels mee te maken hebben.
  • Je weet wat je als vrijwilliger concreet kunt doen voor het behoud van onze weidevogels.

Voor wie?

De cursus is voor jong en oud, voor iedereen met interesse voor de natuur en het landelijk gebied. Voor de cursus is geen bestaande kennis vereist, wel de intentie om daadwerkelijk als weidevogelvrijwilliger aan de slag te gaan. Uiteraard kunnen wij je daarbij introduceren bij een bestaande vrijwilligersgroep.

Programma

De basiscursus weidevogelbescherming is een theoretische cursus. Hij is bedoeld om je kennis te laten maken met de weidevogelbescherming. Na afronding van deze cursus kunnen wij je in contact brengen met een bestaande vrijwilligersgroep waarbinnen je je opgedane kennis in de praktijk kunt brengen.

Duur van de workshop

Deze cursus bestaat uit twee delen en wordt op nader moment vastgesteld.

Overige informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen (bellen of appen) met Marja van Harten,

marja.vanharten@landschapoverijssel.nl, 06-82699265

Ca. één week voorafgaande aan de cursus ontvang je de juiste informatie over de locatie en het programma.

Meer leren?

Lezing biodiversiteit en bijenLezingen

De bijenstand is een actueel onderwerp. Het gaat slecht met de bijen en met de biodiversiteit. Hoe komt dat nu? En wat kan jij doen om de biodiversiteit in jouw omgeving te vergroten?

Bekijk deze lezing

Lezing natuurerfLezingen

Wat maakt nu dat een erf of tuin geschikt is voor allerlei dieren en hoe zorg jij ervoor dat jouw erf of tuin past in het landschap en een thuis wordt voor bijen, vlinders, egels en tuinvogels? Kom dan naar de lezing natuurerf!

Bekijk deze lezing

Maak van je erf een natuurerfWorkshops

Natuurlijke erven en tuinen bieden dieren een plekje om te schuilen, om te nestelen en om voedsel te zoeken. Bij kleine maatregelen zijn dieren vaak al gebaat. Wil jij je erf of tuin ook natuurlijker inrichten en beheren? Dan is de workshop natuurerf echt iets voor jou!

Bekijk deze workshop