landschapoverijssel.nl
Terug naar overzicht

Basiscursus boerenlandvogelbeschermingWorkshops

Wil jij ook als boerenlandvogel vrijwilliger aan de slag?

De boerenlandvogels in ons land hebben het lastig en soorten als de grutto, wulp, kievit en scholekster nemen gestaag in aantal af. Bescherming is hard nodig! In Overijssel gaan jaarlijks honderden vrijwilligers op pad om nesten en jonge vogels op te sporen om deze te beschermen tegen predatie en landwerkzaamheden. Veel vrijwilligersgroepen kunnen extra hulp goed gebruiken, daarom organiseren wij voor nieuwe vrijwilligers de basiscursus boerenlandvogelbescherming in twee avonden.

Wil jij aan de slag als boerenlandvogelvrijwilliger? Lees dan onderstaande informatie goed door. Denk je dat dit bij je past én heb je voldoende tijd? Schrijf je dan in en kom naar de cursus!

Wat verwachten wij van jou?

 • Dat je van begin maart tot half juni wekelijks 3 - 4 uur aanééngesloten inzetbaar bent voor veldwerk. Deze continuiteit is van groot belang
 • Iets nieuws leren doe je graag en dat goed leren monitoren wel één of twee jaar duurt is voor jou geen probleem, je leert ook graag van anderen
 • Dat je een goede samenwerking met boeren belangrijk vindt en de juiste toon in deze samenwerking weet te vinden. In overleg vind je wederzijds begrip en respect vanzelfsprekend
 • Je hebt een smartphone beschikbaar om de gegevens direct digitaal in te voeren
 • Er is een link tussen het beschermen van boerenlandvogels en het actief beheren van de wildstand. Dat het beheersen van het aantal roofdieren erbij hoort kun je accepteren
 • Je bent fit en kunt 'makkelijk' een paar uur achter elkaar door de weilanden en akkers struinen

Alle punten gecheckt en alles positief beantwoord? Schrijf je dan in voor deze cursus!

Resultaat

 • Je maakt kennis met soorten als de kievit, grutto, tureluur en scholekster
 • Je weet waarom kieviten kuiltjes draaien en een grutto graag op een paal staat
 • Je kent de basistechnieken om een nest op te sporen
 • Je leert over de bedreigingen voor boerenlandvogels
 • Je weet wat jij kunt doen voor het behoud van onze boerenlandvogels

Programma

De basiscursus boerenlandvogelbescherming is een theoretische cursus van twee avonden. Je maakt kennis met de 'wereld' van de boerenlandvogelbescherming. De twee avonden staan weer gepland in 2021.

 • 19.30 uur start
 • ca. 21.30 uur einde van de avond

Na afloop van deze cursus brengen wij je in contact met een bestaande vrijwilligersgroep waar je de opgedane kennis in de praktijk gaat brengen.

Overige informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen (bellen of appen) met Marja van Harten.

In de week voor de workshop ontvang je een mail met de laatste informatie.

Meer leren?

Ga mee met een Stilte wandeling vanaf Hof EspeloExcursies

Tijdens de Stiltewandelingen staan het beleven van de natuur centraal. Al je zintuigen - horen, zien, voelen, ruiken - worden geprikkeld. Gids Jaap: “We zijn het contact met de natuur kwijt. We willen je de verbondenheid met de natuur weer laten voelen en beleven met al je zintuigen”. De wandeling is in de ochtend, vooraf aanmelden is noodzakelijk.

Bekijk deze excursie

Lezing biodiversiteit en bijenLezingen

De bijenstand is een actueel onderwerp. Het gaat slecht met de bijen en met de biodiversiteit. Hoe komt dat nu? En wat kan jij doen om de biodiversiteit in jouw omgeving te vergroten?

Bekijk deze lezing

Lezing natuurerfLezingen

Wat maakt nu dat een erf of tuin geschikt is voor allerlei dieren en hoe zorg jij ervoor dat jouw erf of tuin past in het landschap en een thuis wordt voor bijen, vlinders, egels en tuinvogels? Kom dan naar de lezing natuurerf!

Bekijk deze lezing