landschapoverijssel.nl
Terug naar overzicht

Workshop Veldhulpverlening onlineWorkshops

Leer hoe je moet handelen bij calamiteiten.

Als vrijwilliger werk je soms diep in een terrein die moeilijk bereikbaar is. Bijvoorbeeld op een eilandje dat alleen met de boot te bereiken is. Wat moet je dan doen als er zich een calamiteit voordoet? Claudia Batterink, EHBO instructeur, leert je tijdens deze cursus alle basisvaardigheden. Je leert welke voorbereidingen je moeten treffen en hoe je zelfverzekerd kunt handelen bij eventuele ongelukken.

Bij de cursus ontvang je een oefenkit om thuis te oefenen op bijvoorbeeld je huisgenoot, je zogeheten 'buddy'. Het is voor deze cursus erg belangrijk om een 'buddy' te hebben, zodat je het in de praktijk kunt oefenen. Je leert op deze manier sneller, je kunt overleggen en het is natuurlijk gezelliger.

Verplichte cursus voor vrijwilligers
Een ongeluk komt altijd uit een onverwachte hoek. Deze cursus is verplicht voor vrijwilligers die in onze tereinen werken. Volg ter voorbereiding op deze cursus de module Veilig Buiten Werken.

Resultaat

Na het volgen van deze workshop weet je:

 • Wat je moet doen als het mis gaat
 • Wat je zelf kunt doen en organiseren
 • Je weet wanneer je een arts moet inschakelen of het alarmnummer 112 moet bellen
 • Bij wie en waar je het ongeval of de gevaarlijke situatie moet melden

Voor wie?

Deze cursus is geschikt voor alle vrijwilligers die actief zijn in het natuurbeheer van Landschap Overijssel en voor vrijwilligers uit zelfstandige werkgroepen. Geef bij aanmelding duidelijk aan voor welke vrijwilligersgroep je actief bent.

Programma

 • Digitale inloop vanaf 9.30 uur, we starten het programma omstreeks 9.45 uur
 • Theorie en praktijk
 • Evaluatie cursus
 • Afsluiting

Duur van de workshop

Van 9.30 tot ongeveer 12.00 uur.

Overige informatie

 • Benodigdheden: een computer, laptop (of redelijk formaat tablet) voorzien van camera en microfoon. Het volgen van de cursus via een smartphone is af te raden, omdat het beeld te klein is om alles goed te kunnen zien.
 • Je ontvangt een week voor aanvang van de cursus per post het cursuspakket- en bijbehorende materialen. Vul daarom bij aanmelding je actuele adresgegevens is.
 • Je ontvangt per mail alle overige cursusinformatie en tevens een link waarmee je kunt deelnemen aan de cursus.
 • In verband met de praktijkoefeningen is het verstandig om comfortabele kleding aan te trekken
 • Neem samen met je buddy plaats voor het scherm, leg je pakket met oefenmateriaal erbij en pak koffie of thee
 • Deze cursus is verplicht vooralle vrijwilligers die in onze tereinen werken. Als voorbereiding op deze cursus volg je de module Veilig Buiten Werken
 • Volg je deze cursus als onderdeel van je opleiding tot mentor? Declareer dan de kosten via het declaratieformulier op onze website.

Informatie online workshops

Heb je nog niet eerder via Zoom deelgenomen aan een online bijeenkomst en wil je graag vooraf weten hoe dit in zijn werk gaat? Wij bieden de mogelijkheid om een proefsessie ‘Zoom’ te volgen. Op deze manier ben je goed voorbereid, je weet hoe het programma Zoom werkt zodat jij je tijdens de bijeenkomst goed kunt concentreren op de stof.

Proefsessie aanvragen?
Stuur een mail naar vrijwilligerswerk@landschapoverijssel.nl en vermeld in het onderwerp de naam van de cursus en geef je telefoonnummer aan ons door.

Meer leren?

zaag

Vel- en zaagtechniekenWorkshops

Soms is het nodig om een boom om te zagen of om een houtwal te onderhouden. Dan is het belangrijk dat het veilig (voor jou en je omgeving) gebeurt. In de workshop vel- en zaagtechnieken leer je hoe je veilig te werk gaat.

Bekijk deze workshop

Boerenlandvogels monitorenWorkshops

Ben jij lid van een Overijsselse weide- of boerenlandvogelwerkgroep? Leer dan hoe je makkelijk met de weidevogelapp het veld in kunt.

Bekijk deze workshop

E-learning Veilig buiten werkenE-learning

Deze module is bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in de natuur. Of je nu met mensen werkt of bijvoorbeeld gidst in de natuur, deze e-learning legt een basis voor het veilig werken in de natuur.

Bekijken