landschapoverijssel.nl
Terug naar overzicht
Knotten, Willem Heijdeman

AFGELAST: Vel- en zaagtechniekenWorkshops

AFGELAST: Laat op een veilige wijze een boom vallen op de plek die jij in gedachten hebt (met handgereedschap).

Afgelast: Tijdens de workshop ‘vel- en zaagtechnieken’ leert docent Matthijs Wubbolts, je een boom veilig neer te halen en terecht te laten komen op de plek waar jij dat wilt. De workshop start met een korte theoretische introductie door een deskundige docent. Daarna volgt het buitenprogramma, waar je in alle rust in de praktijk leert hoe je de velsnede en valkerf bepaalt en wat de risico’s zijn.

In deze workshop werk je niet met motorzagen, maar met handgereedschap. De workshop vormt wel een goede voorbereiding op het werken met de motorkettingzaag.

Resultaat

  • Je kunt beoordelen of het redelijkerwijs veilig is om een boom om te zagen
  • Je kunt op een veilige manier met handgereedschap een boom omzagen door een valkerf en velsnede toe te passen
  • Je bent je bewust van de mogelijke extra risico's bij diverse soorten en types bomen
  • Je kunt de meest voorkomende problemen bij het vellen van bomen oplossen

Voor wie?

Voor iedereen die werkt in natuur en landschap en af en toe, of wat vaker een boom omzaagt.

Programma

  • Ontvangst
  • Theorie
  • Praktijk buiten
  • Lunch
  • Praktijk buiten
  • Afsluiting

Duur van de workshop

Om 9.00 ontvangen we je graag met koffie, om 9.30 start het programma en rond 15.30 ronden we af.

Overige informatie

Deze cursus is geschikt als voorbereiding op een cursus motorkettingzaag.

We maken gebruik van locaties zonder luxe. Dus het kan frisjes zijn. Daarnaast zullen we i.v.m. corona zoveel mogelijk buiten zijn om de RIVM richtlijnen na te leven en daarmee het risico op besmetting te minimaliseren. We houden 1,5 meter afstand van elkaar. Per workshop kan er daarom een beperkt aantal mensen mee. Wil je mee, dan meld je je vooraf online aan. Zonder aanmelding kun je niet mee. Hoest je, ben je verkouden of heb jij of een gezinslid koorts, blijf dan thuis.

Kleed je op het weer en de omstandigheden, trek stevige veiligheidsschoenen aan en kleding in laagjes, omdat je het warm kan krijgen. Veiligheidsschoenen of -laarzen zijn verplicht. Andere persoonlijke beschermingsmiddelen en gereedschap worden verzorgd door Landschap Overijssel.

In de week voor de workshop ontvang je een mail met de laatste informatie.

Deze cursus is gratis wanneer je de opleiding volgt voor mentoren en coördinatoren van natuurwerkgroepen van Landschap Overijssel. Twijfel je of deze cursus een onderdeel is van je opleiding? Neem dan contact op met Carin of Marja.

Meer leren?

AFGELAST: Ga mee met een Stilte wandeling vanaf Hof EspeloExcursies

Tijdens de Stiltewandelingen staan het beleven van de natuur centraal. Al je zintuigen - horen, zien, voelen, ruiken - worden geprikkeld. Gids Jaap: “We zijn het contact met de natuur kwijt. We willen je de verbondenheid met de natuur weer laten voelen en beleven met al je zintuigen”. De wandeling is in de ochtend, vooraf aanmelden is noodzakelijk.

Bekijk deze excursie
Fotograaf: Rink Hof

AFGELAST: Vormsnoei voor jonge bomenWorkshops

Deze workshop wordt afgelast ivm het Coronavirus. Hoe wordt jouw jonge boom later een mooi gevormde, gezonde en sterke boom? Je leert het tijdens deze workshop.

Bekijk deze workshop

Boerenlandvogels monitorenWorkshops

Ben jij lid van een Overijsselse weide- of boerenlandvogelwerkgroep? Leer dan hoe je makkelijk met de weidevogelapp het veld in kunt.

Bekijk deze workshop