landschapoverijssel.nl
Terug naar overzicht
Knotten, Willem Heijdeman

Vel- en zaagtechniekenWorkshops

Laat op een veilige wijze een boom vallen op de plek die jij in gedachten hebt (met handgereedschap).

Tijdens de workshop ‘vel- en zaagtechnieken’ leert docent Matthijs Wubbolts, je een boom veilig neer te halen en terecht te laten komen op de plek waar jij dat wilt. De workshop start met een korte theoretische introductie door een deskundige docent. Daarna volgt het buitenprogramma, waar je in alle rust in de praktijk leert hoe je de velsnede en valkerf bepaalt en wat de risico’s zijn.

In deze workshop werk je niet met motorzagen, maar met handgereedschap. De workshop vormt wel een goede voorbereiding op het werken met de motorkettingzaag.

Resultaat

  • Je kunt beoordelen of het redelijkerwijs veilig is om een boom om te zagen
  • Je kunt op een veilige manier met handgereedschap een boom omzagen door een valkerf en velsnede toe te passen
  • Je bent je bewust van de mogelijke extra risico's bij diverse soorten en types bomen
  • Je kunt de meest voorkomende problemen bij het vellen van bomen oplossen

Voor wie?

Voor iedereen die werkt in natuur en landschap en af en toe, of wat vaker een boom omzaagt.

Programma

  • Ontvangst
  • Theorie
  • Praktijk buiten
  • Lunch
  • Praktijk buiten
  • Afsluiting

Duur van de workshop

Om 9.00 ontvangen we je graag met koffie, om 9.30 start het programma en rond 15.30 ronden we af.

Overige informatie

Deze cursus is geschikt als voorbereiding op een cursus motorkettingzaag.

We maken gebruik van locaties zonder luxe. Dus het kan frisjes zijn. Daarnaast zullen we i.v.m. corona zoveel mogelijk buiten zijn om de RIVM richtlijnen na te leven en daarmee het risico op besmetting te minimaliseren. We houden 1,5 meter afstand van elkaar. Per workshop kan er daarom een beperkt aantal mensen mee. Wil je mee, dan meld je je vooraf online aan. Zonder aanmelding kun je niet mee. Hoest je, ben je verkouden of heb jij of een gezinslid koorts, blijf dan thuis.

Kleed je op het weer en de omstandigheden, trek stevige veiligheidsschoenen aan en kleding in laagjes, omdat je het warm kan krijgen. Veiligheidsschoenen of -laarzen zijn verplicht. Andere persoonlijke beschermingsmiddelen en gereedschap worden verzorgd door Landschap Overijssel.

In de week voor de workshop ontvang je een mail met de laatste informatie.

Deze cursus is gratis wanneer je de opleiding volgt voor mentoren en coördinatoren van natuurwerkgroepen van Landschap Overijssel. Twijfel je of deze cursus een onderdeel is van je opleiding? Neem dan contact op met Carin of Marja.

Meer leren?

Regge, Angel Pinxten

OpStap langs de Regge bij WierdenExcursies

Onder leiding van één van onze gidsen kun je een prachtige wandeling maken langs de Regge in de omgeving van Wieren. De wandelingen zijn in de middag, vooraf aanmelden is nodig.

Bekijk deze excursie

OpStap op de LemelerbergExcursies

Onder leiding van een natuurgids Bram Jongsma kun je een prachtige wandeling maken in dit bijzondere gebied. De wandeling is in de avond, vooraf aanmelden is nodig.

Bekijk deze excursie

Workshop Veldhulpverlening onlineWorkshops

Vrijwilligers werken soms diep in een terrein of op een eilandje dat alleen met een boot is te bereiken. Wat moet je doen als er een calamiteit is? Cursisten leren tijdens deze cursus welke voorbereidingen ze moeten treffen en hoe ze adequaat kunnen handelen bij ongelukken. Dit eerste deel van de cursus Veld Hulp Verlening bevat EHBO. Tijdens een latere praktijk cursus leer je hoe je kunt reanimeren en de AED kunt toepassen.

Bekijk deze workshop