landschapoverijssel.nl
Terug naar overzicht

AFGELAST: Cursus Maaien met de zeisWorkshops

Landschap Overijssel annuleert alle activiteiten, excursies en cursussen tot 1 juni in verband met het coronavirus. Wij volgen de richtlijn zoals die gesteld wordt door het RIVM in de beheersing van het coronavirus. Uiteraard volgen wij de ontwikkelingen en passen daarop indien nodig ons beleid aan. Had u zich aangemeld? Wij informeren u via de mail en onze social media over verdere ontwikkelingen.

Workshop maaien met de zeis

Maaien met de zeis is niet ouderwets! Het is een oud ambacht dat steeds vaker wordt uitgeoefend. Op een natuurlijk erf is het gras vaak langer. Dat heeft als voordeel dat bloemen en planten de tijd hebben om te groeien waardoor insecten de ruimte krijgen. Een grasmaaier is dan niet meer bruikbaar. De zeis is een prima alternatief voor bosmaaier of maaimachine als het gaat om kleinschalig landschapsbeheer. Onregelmatig terrein en lastige hoeken zijn met de zeis vaak handiger en sneller te maaien. Bovendien is een machine duurder in aanschaf, gebruikt brandstof en produceert lawaai. Tot slot is maaien met de zeis goed voor je gezondheid: je bent in beweging en je kunt je hoofd leeg maken.

Maaien met de zeis doe je niet zomaar. Het vraagt om goed gereedschap, kennis van de techniek en gevoel voor de zeis. Tijdens deze workshop leer je niet alleen de techniek van het maaien met een zeis, maar ook het haren (scherp maken) van jouw zeis. Ook is er bij de cursus een mobiele smid aanwezig die de zeis afstelt op jouw lichaamsbouw en lengte.

Praktische informatie

 • De cursus start in 2021 ivm het coronavirus
 • Kosten: €75,- (voor vrijwilligers van Landschap Overijssel: €40,-)

Resultaat

 • Je hebt de basisbeginselen van het maaien met de zeis onder de knie
 • Je hebt ervaring opgedaan met het scherpen (haren) van de zeis
 • Je weet hoe je de zeis veilig kunt transporteren
 • Tijdens de workshop is er een mobile smid aanwezeig die de zeis op jou persoonlijk afstelt

Voor wie?

Deze workshop is voor iedereen die geinteresseerd is in het leren maaien met een zeis. Een vooropleiding is niet nodig.

Programma

 • Ontvangst met koffie/thee
 • Theorie
 • Korte uitleg buiten en dan de kennis in de praktijk brengen
 • Lunchpauze (voor soep wordt gezorgd, overige lunch zelf meenemen)
 • Praktijk
 • Afsluiting

Duur van de workshop

De workshop duurt van 09.00 uur - 16.00 uur.

Overige informatie

De workshop vindt buiten plaats. Stem je kleding daarom goed af op het weer, denk ook aan regenkleding, zonnebrandcreme of hoofbedekking. Kleed je bij voorkeur in laagjes. Kies stevige schoenen of klompen in verband met de veiligheid, ook met warm weer zijn slippers en sandalen niet toegestaan in deze cursus.

Neem je je eigen boterhammen mee, dan zorgen wij voor soep.

Omdat je zeis door de smid ter plekke op jou wordt afgesteld, is het handig om jouw eigen zeis, als je die hebt, mee te nemen. Vanzelfsprekend mag deze oud en/of bot zijn. Je kunt ook tijdens de cursus een zeis met toebehoren kopen, d.m.v. een eenmalige machtiging (richtprijs 2017: 140 euro). Uiteraard hebben we ook enkele zeisen te leen. Vermeld bij je inschrijving onder 'opmerkingen' of je een zeis meeneemt of er eventueel één wil aanschaffen.

Meer leren?

Fotograaf: Rink Hof

AFGELAST: Vormsnoei voor jonge bomenWorkshops

Deze workshop wordt afgelast ivm het Coronavirus. Hoe wordt jouw jonge boom later een mooi gevormde, gezonde en sterke boom? Je leert het tijdens deze workshop.

Bekijk deze workshop

Boerenlandvogels monitorenWorkshops

Ben jij lid van een Overijsselse weide- of boerenlandvogelwerkgroep? Leer dan hoe je makkelijk met de weidevogelapp het veld in kunt.

Bekijk deze workshop

Lezing biodiversiteit en bijenLezingen

De bijenstand is een actueel onderwerp. Het gaat slecht met de bijen en met de biodiversiteit. Hoe komt dat nu? En wat kan jij doen om de biodiversiteit in jouw omgeving te vergroten?

Bekijk deze lezing