landschapoverijssel.nl
Terug naar overzicht

Cursus Maaien met de zeisWorkshops

Een oud ambacht dat steeds vaker wordt uitgeoefend.

Workshop maaien met de zeis

Maaien met de zeis is niet ouderwets! Het is een oud ambacht dat steeds vaker wordt uitgeoefend. Op een natuurlijk erf is het gras vaak langer. Dat heeft als voordeel dat bloemen en planten de tijd hebben om te groeien waardoor insecten de ruimte krijgen. Een grasmaaier is dan niet meer bruikbaar.

De zeis is een prima alternatief voor een bosmaaier of maaimachine als het gaat om kleinschalig landschapsbeheer. Onregelmatig terrein en lastige hoeken zijn met de zeis vaak handiger en sneller te maaien. Bovendien is een machine duurder in aanschaf, gebruikt brandstof en produceert lawaai. Tot slot is maaien met de zeis goed voor je gezondheid: je bent in beweging en je kunt je hoofd leeg maken.

Maaien met de zeis doe je niet zomaar. Het vraagt om goed gereedschap, kennis van de techniek en gevoel voor de zeis. Tijdens deze workshop leer je niet alleen de techniek van het maaien met een zeis, maar ook het haren (scherp maken) van jouw zeis. Ook is er bij de cursus een mobiele smid aanwezig die de zeis afstelt op jouw lichaamsbouw en lengte.

Resultaat

  • Je hebt de basisbeginselen van het maaien met de zeis onder de knie
  • Je hebt ervaring opgedaan met het scherpen (haren) van de zeis
  • Je weet hoe je de zeis veilig kunt transporteren
  • Tijdens de workshop is er een mobile smid aanwezeig die de zeis op jou persoonlijk afstelt

Voor wie?

Deze workshop is voor iedereen die geinteresseerd is in het leren maaien met een zeis. Een vooropleiding is niet nodig.

Programma

  • Ontvangst met koffie/thee
  • Theorie
  • Korte uitleg buiten om aansluitend de kennis in de praktijk te brengen
  • Lunchpauze (voor soep wordt gezorgd, overige lunch zelf meenemen)
  • Praktijk
  • Afsluiting

Duur van de workshop

De workshop duurt van 09.00 uur - 16.00 uur.

Overige informatie

Kledingadvies
De workshop vindt buiten plaats. Stem je kleding daarom goed af op het weer, kleed je bij voorkeur in laagjes. Denk hierbij ook aan regenkleding, zonnebrandcreme of hoofbedekking. Kies stevige schoenen of klompen in verband met de veiligheid, ook met warm weer zijn slippers en sandalen niet toegestaan in deze cursus.

Meenemen
Omdat je zeis door de smid ter plekke op jou wordt afgesteld, is het handig om jouw eigen zeis, als je die hebt, mee te nemen. Vanzelfsprekend mag deze oud en/of bot zijn. Je kunt ook tijdens de cursus een zeis met toebehoren kopen, d.m.v. een eenmalige machtiging (richtprijs 2017: 140 euro). Uiteraard hebben we ook enkele zeisen te leen. Vermeld bij je inschrijving onder 'opmerkingen' of je een zeis meeneemt of er eventueel één wil aanschaffen.

Tip: neem voor de lunch je eigen boterhammen mee, wij zorgen voor een kop soep.

Meer leren?

Workshop Veldhulpverlening onlineWorkshops

Vrijwilligers werken soms diep in een terrein of op een eilandje dat alleen met een boot is te bereiken. Wat moet je doen als er een calamiteit is? Cursisten leren tijdens deze cursus welke voorbereidingen ze moeten treffen en hoe ze adequaat kunnen handelen bij ongelukken. Dit eerste deel van de cursus Veld Hulp Verlening bevat EHBO. Tijdens een latere praktijk cursus leer je hoe je kunt reanimeren en de AED kunt toepassen.

Bekijk deze workshop

Boerenlandvogels monitorenWorkshops

Ben jij lid van een Overijsselse weide- of boerenlandvogelwerkgroep? Leer dan hoe je makkelijk met de weidevogelapp het veld in kunt.

Bekijk deze workshop

Lezing biodiversiteit en bijenLezingen

De bijenstand is een actueel onderwerp. Het gaat slecht met de bijen en met de biodiversiteit. Hoe komt dat nu? En wat kan jij doen om de biodiversiteit in jouw omgeving te vergroten?

Bekijk deze lezing