landschapoverijssel.nl
Terug naar overzicht
bloemrijk_grasland_Jan_Oldekamp

BloemenweidesWorkshops

Alles over aanleg, ontwikkeling en beheer van bloemenweides

Een mooie bloeiende weide is prachtig om te zien en is bijzonder waardevol voor allerlei planten en dieren. Er zijn helaas nog maar weinig bloemrijke graslanden in Overijssel. Wil jij ook een bloemenweide ontwikkelen of aanleggen? Misschien heb je al een bloemrijk grasland en wil je deze graag verder ontwikkelen? Of wil je samen met buurtbewoners een bloemrijke berm of bloemenlint aanleggen? In deze cursus wordt antwoord gegeven op al deze vragen! Deze workshop bestaat uit een ochtendprogramma binnen en een middagprogramma buiten. Naast een theoretisch gedeelte gaan we (in de middag) ook kijken naar een aantal praktijkvoorbeelden en is er gelegenheid voor het stellen van vragen.

Resultaat

  • je kent de basisvoorwaarden voor het ontwikkelen en beheren van een bloemenweide
  • je hebt basiskennis over verschillende typen bloemenweides en bijbehorende bodemtypes
  • je kunt bepalen of inzaaien in jouw situatie interessant is of niet
  • je hebt basiskennis over verschillende type zaaimengsels
  • bij het zien van een praktijkvoorbeeld heb je gevoel bij het juiste beheer

Voor wie?

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over aanleg, ontwikkeling en beheer van een bloemenweide. Een vooropleiding is niet nodig.

Programma

  • Ontvangst met koffie/thee
  • Theoriegedeelte (binnen)
  • Lunchpauze (voor een lekkere lunch wordt gezorgd)
  • Excursie (buiten)
  • Afsluiting

Duur van de workshop

De workshop is van 9.00 uur - 17.00 uur (inloop van 9.00-9.30 uur en afsluiting met hapje/drankje vanaf 16.30 uur).

Overige informatie

De workshop vindt deels buiten plaats. Stem je kleding daarom goed af op het weer, denk ook aan regenkleding, zonnebrandcreme of hoofbedekking. Kleed je bij voorkeur in laagjes. Kies stevig schoeisel voor het middagprogramma.

Let op: bij minimaal 20 deelnemers gaat de cursus zeker door! Bij minder dan 20 deelnemers gaat de cursus mogelijk niet door.

Meer leren?

AFGELAST: Ga mee met een Stilte wandeling vanaf Hof EspeloExcursies

Tijdens de Stiltewandelingen staan het beleven van de natuur centraal. Al je zintuigen - horen, zien, voelen, ruiken - worden geprikkeld. Gids Jaap: “We zijn het contact met de natuur kwijt. We willen je de verbondenheid met de natuur weer laten voelen en beleven met al je zintuigen”. De wandeling is in de ochtend, vooraf aanmelden is noodzakelijk.

Bekijk deze excursie
Fotograaf: Rink Hof

AFGELAST: Vormsnoei voor jonge bomenWorkshops

Deze workshop wordt afgelast ivm het Coronavirus. Hoe wordt jouw jonge boom later een mooi gevormde, gezonde en sterke boom? Je leert het tijdens deze workshop.

Bekijk deze workshop

Basiscursus boerenlandvogelbeschermingWorkshops

Boerenlandvogels in ons land hebben het lastig. Bescherming is dan ook hard nodig! Veel vrijwilligersgroepen kunnen extra hulp goed gebruiken, daarom organiseren wij voor nieuwe vrijwilligers de basiscursus boerenlandvogelbescherming.

Bekijk deze workshop