landschapoverijssel.nl
Terug naar overzicht
bloemrijk_grasland_Jan_Oldekamp

BloemenweidesWorkshops

Alles over aanleg, ontwikkeling en beheer van bloemenweides

Een mooie bloeiende weide is prachtig om te zien en is bijzonder waardevol voor allerlei planten en dieren. Er zijn helaas nog maar weinig bloemrijke graslanden in Overijssel. Wil jij ook een bloemenweide ontwikkelen of aanleggen? Misschien heb je al een bloemrijk grasland en wil je deze graag verder ontwikkelen? Of wil je samen met buurtbewoners een bloemrijke berm of bloemenlint aanleggen? In deze cursus wordt antwoord gegeven op al deze vragen! Deze workshop bestaat uit een ochtendprogramma binnen en een middagprogramma buiten. Naast een theoretisch gedeelte gaan we (in de middag) ook kijken naar een aantal praktijkvoorbeelden en is er gelegenheid voor het stellen van vragen.

Resultaat

  • je kent de basisvoorwaarden voor het ontwikkelen en beheren van een bloemenweide
  • je hebt basiskennis over verschillende typen bloemenweides en bijbehorende bodemtypes
  • je kunt bepalen of inzaaien in jouw situatie interessant is of niet
  • je hebt basiskennis over verschillende type zaaimengsels
  • bij het zien van een praktijkvoorbeeld heb je gevoel bij het juiste beheer

Voor wie?

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over aanleg, ontwikkeling en beheer van een bloemenweide. Een vooropleiding is niet nodig.

Programma

  • Ontvangst met koffie/thee
  • Theoriegedeelte (binnen)
  • Lunchpauze (voor een lekkere lunch wordt gezorgd)
  • Excursie (buiten)
  • Afsluiting

Duur van de workshop

De workshop is van 9.00 uur - 17.00 uur (inloop van 9.00-9.30 uur en afsluiting met hapje/drankje vanaf 16.30 uur).

Overige informatie

De workshop vindt deels buiten plaats. Stem je kleding daarom goed af op het weer, denk ook aan regenkleding, zonnebrandcreme of hoofbedekking. Kleed je bij voorkeur in laagjes. Kies stevig schoeisel voor het middagprogramma.

Let op: bij minimaal 20 deelnemers gaat de cursus zeker door! Bij minder dan 20 deelnemers gaat de cursus mogelijk niet door.

Meer leren?

Workshop VeldhulpverleningWorkshops

Vrijwilligers werken soms diep in een terrein of op een eilandje dat alleen met een boot is te bereiken. Wat moet je doen als er een calamiteit is? Cursisten leren tijdens deze cursus welke voorbereidingen ze moeten treffen en hoe ze adequaat kunnen handelen bij ongelukken. Dit eerste deel van de cursus Veld Hulp Verlening bevat EHBO. Tijdens een latere praktijk cursus leer je hoe je kunt reanimeren en de AED kunt toepassen.

Bekijk deze workshop

Basiscursus boerenlandvogelbeschermingWorkshops

Boerenlandvogels in ons land hebben het lastig. Bescherming is dan ook hard nodig! Veel vrijwilligersgroepen kunnen extra hulp goed gebruiken, daarom organiseren wij voor nieuwe vrijwilligers de basiscursus boerenlandvogelbescherming.

Bekijk deze workshop

Boerenlandvogels monitorenWorkshops

Ben jij lid van een Overijsselse weide- of boerenlandvogelwerkgroep? Leer dan hoe je makkelijk met de weidevogelapp het veld in kunt.

Bekijk deze workshop