Regio

Vechtdal

Korenveld in bloei in het Reestdal
Korenbloemen  Foto David de Graaf

Schitterende natuur en een vriendelijk landschap. Met schilderachtige dorpjes langs de Overijsselse Vecht, het grensriviertje de Reest en de rustige en meanderende Regge die uitmondt in de Vecht

N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Ontdek het Vechtdal

Drie grote en schitterende natuurgebieden domineren het Vechtdal. In het zuiden de weidse uitzichten vanaf de Lemelerberg, in het noorden het idyllische Reestdal. Daar tussendoor loopt, van oost naar west, de Overijsselse Vecht met daarlangs schilderachtige plekjes als Rheeze en Beerze omringd door uitgestrekte natuurgebieden.

Koeien langs Vecht, Gonny Sleurink

Een eeuwenoude regio

De nabijheid van de rivieren de Vecht, Reest en Regge maken de Vechtstreek al eeuwen tot een aantrekkelijke plek voor mensen om te leven. De rivierduinen waren een veilige plek om hoog en droog te wonen. Het land langs de rivieren dat regelmatig overstroomde, zorgde voor vruchtbare landbouwgrond. Over de Vecht en de Regge kon je prima handeldrijven. De zogenaamde Hessenwegen gebruikten handelaren om hun waar van- en naar het oosten te vervoeren. Ten zuiden van de Vecht richtten de adel en rijke burgers van de 18e eeuw hun landgoederen op.

Vechtdalbiografie

Landschapsbiografie Vechtdal

De Vecht slingert zich door het prachtige Vechtdal, komend vanaf Duitsland via Gramsbergen tot voorbij Zwolle. Deze zogenoemde halfnatuurlijke laaglandrivier is door haar ontstaansgeschiedenis heel bepalend geweest voor het landschap in het Vechtdal. In de landschapsbiografie schetsen we de geschiedenis van dat landschap en leggen we de verbinding tussen wat eeuwen geleden ontstond en wat we er nu nog van terug zien in het landschap. Ondersteund met prachtige beelden en kaarten kun je hiermee het landschap beter “lezen” en ga je nog meer houden van het Vechtdal. En wellicht zet het aan tot het nog zuiniger zijn op dat landschap!

Hieronder kun je de landschapsbiografie van het Vechtdal downloaden. Veel leesplezier!

Horteboer

Zet je in voor het Vechtdal

In het Vechtdal zijn allerlei vrijwilligersgroepen actief. Je kunt ervoor kiezen om te helpen op onze eigen terreinen. Bijvoorbeeld als vrijwilliger landschapsbeheer of als monitor- of peilbuisvrijwilliger. Ook gidsen zijn van harte welkom! Daarnaast werken er ook veel groene vrijwilligers in aangesloten zelfstandige groepen, zoals hoogstambrigades en knotploegen. Zij lenen gereedschap vanuit de depots van Landschap Overijssel; wij voorzien ze van kennis en kunde waar nodig. Interesse?

Gele ratelaar

Word donateur en steun het landschap

Donateur worden is een prachtige manier om het werk van Landschap Overijssel te steunen. En het is belangrijk, want hoe meer mensen betrokken zijn bij ons mooie Overijsselse landschap, hoe beter wij het kunnen beschermen. Donateur worden kan al vanaf € 2- per maand. Het levert je bovendien voordeel en toegang tot exclusieve activiteiten op! Opzeggen kan altijd en zonder gedoe.

Wandel- en fietstips

Het Vechtdal is bij uitstek een regio waar het heerlijk wandelen en fietsen. In het noorden het idyllische Reestdal, bij Ommen en Dalfsen de vele landgoederen en in het zuiden het toppunt op de Lemelerberg.

De Wheem

Bezoekerscentrum De Wheem

Welkom in ons bezoekerscentrum De Wheem, gelegen in het idyllisch Reestdal in het oude dorpje Oud Avereest. De Wheem is een prachtige uitvalsbasis om het Reestdal te ontdekken. In deze monumentale boerderij, midden in het Reestdal, is van alles te beleven. De vrijwilligers van Landschap Overijssel geven je graag alle informatie over het gebied en behalve mooie exposities vind je er een leuke winkel en kun je er terecht voor een lekker kopje koffie met krentewegge of echte Reestdalkoek.

Lemelerberg, speelbos, lente 2022 (19)

Kom spelen

Boven op de Lemelerberg, achter het restaurant kun je heerlijk spelen in Het hol van de leeuw. Ook bij bezoekerscentrum De Wheem in Balkbrug is een speelbos. Bij beide kan je klauteren en ravotten in de natuur. De speelnatuur is gratis toegankelijk.

Eropuit in het Vechtdal

In het zuiden geniet je vanaf de Lemelerberg van weidse uitzichten. In het noorden, op de grens met Drenthe, vind je het idyllische Reestdal. Daar tussendoor stroomt, van oost naar west, de Overijsselse Vecht met op de oevers schilderachtige plekjes als Rheeze en Beerze en uitgestrekte natuurgebieden. Landgoed Beerze is daar een mooi voorbeeld van.

Nieuws uit het Vechtdal

Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!