Nieuws

Schaapskudde Lemelerberg besmet met blauwtong

Schaapskudde Lemelerberg
Schaapskudde Lemelerberg  Foto Vladimir fotografie
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Ondanks de vaccinatieronde in mei hebben schapen van landschap Overijssel blauwtong. De kudde graast op de Lemelerberg en wordt naar de kooi gebracht om betere zorg te leveren.

Op vrijdag 10 mei is de hele kudde van Landschap Overijssel ingeënt. Helaas is er net als bij veel andere kuddes blauwtong geconstateerd. Waarom de schapen toch besmet zijn met het virus ondanks de vaccinatie is onduidelijk. Er is geen medicijn tegen blauwtong. Tot nu toe zijn er ongeveer 40 van de 280 schapen ziek en zijn er enkele overleden.

Snelle verspreiding

Schaapherder Anita Wichers verwacht dat hele kudde ziek gaat worden en er nog enkele schapen zullen overlijden. “Het verspreidt zich heel snel. Ik heb het nog nooit zo erg gezien.” Ook de tweede (ingehuurde) kudde op de Lemelerberg van Schapen Grazerij Bornerbroek heeft inmiddels ook problemen met blauwtong en moet regelmatig zieke dieren weghalen van de heide.


Kleine muggen

Blauwtong wordt overgedragen door knutten. Dit zijn kleine mugjes die razendsnel zijn. Schapen en andere herkauwers worden erg ziek van dit virus. Ze krijgen een koorts, een opgezette keel en tong, stijve en rode poten en ontstekingen aan de hoeven. Schaapsherder Wichers: “Je ziet snel aan een ooi dat ze ziek is. Ze lopen dan achteraan de kudde en worden mager. Ze krijgen een opgezette kop en hangende oortjes. Het ziet er echt heel zielig uit. ” Blauwtong kan niet worden overgedragen op mensen of huisdieren zoals honden en katten.

De tekst gaat verder onder de foto's

WhatsApp Image 2024-08-06 at 16.14.33 (2)
Een rode en opgezette bek door blauwtong  Foto Anitta Wichers
WhatsApp Image 2024-08-06 at 14.53.37  2
Ziek schaap in veewagen  Foto Anita Wichers

Schaapskooi

Wichers is alert op de kudde. Vier weken geleden zag ze voor het eerst een ziek schaap. De laatste weken worden dat er steeds meer. Dagelijks rijdt ze met andere herders heen en weer over de Lemelerberg om de zieke dieren op te halen. Met een veewagen worden ze naar de schaapskooi gebracht. Daar worden de dieren verzorgd. De schaapskudde kudde graast nu nog op de zuidhelling van de berg. Vanwege het groot aantal dieren dat besmet is, gaat de kudde nu richting de schaapskooi op de Archemerberg. “Dan kan ik de zieke dieren sneller en makkelijker in de kooi zetten en ze daar verzorgen,” aldus Wichers.

Verzorging

Volgens Wichers is het een groot probleem wanneer een schaap niet meer eet. “Door de opgezwollen bek en keel willen de zieke schapen niet meer eten als ze op de berg lopen. Dat is dan veel te hard en pijnlijk. Ze willen wel bij de kudde blijven en lopen mee. Hierdoor worden ze binnen een paar dagen graatmager.” Wichers verzorgt de zieke schapen in de kooi. “Ze krijgen schoon water, een liksteen en veel zacht hooi. De erg zieke krijgen pijstilling en een energieboost van een honingzoete vloeistof. Meer kunnen we niet doen.”

Lammetjesdag

Extra verzorging is kostbaar. Help jij de schapen in de ziekenboeg?

Steun de zieke schapen!
Steun Het Overijssels Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!