De rechtbank Noord-Nederland heeft op 24 oktober 2024 uitspraak gedaan in een zaak die is aangespannen door de vereniging Meten=Weten. De rechtbank concludeert dat de provincie Friesland beter had moeten onderzoeken en onderbouwen dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de lelieteelt geen negatieve effecten heeft op de instandhoudingsdoelstellingen in de Natura 2000-gebieden. Michael Sijbom, directeur-bestuurder van Landschap Overijssel, reageert positief: "Dit is goed nieuws voor de natuur.
Gevolgen niet uitgesloten
Volgens de rechtbank vraagt het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de omgeving van Natura2000 om een zorgvuldige motivering of er geen sprake is van negatieve effecten op instandhoudingsdoelstellingen. Zowel de onderzoeken van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) als de betreffende gebuiker van de bestrijdingsmiddelen die zijn toegelaten door deze instantie, bieden volgens de rechtbank niet de vereiste zekerheid dat op voorhand kan worden uitgesloten dat het gebruik van de middelen geen gevolgen heeft op Natura2000 gebied.
“Dit is goed nieuws voor de natuur. We kunnen niet kritisch genoeg zijn op de effecten van gebruik van middelen op de natuur, zeker bij Natura2000. ”
Betere onderbouwing
Bestrijdingsmiddelen worden gevonden op kilometers afstand van de plek waar ze gebruikt worden. Meten=Weten benadrukt dat er geen bewijs is dat deze bestrijdingsmiddelen geen schade toebrengen aan natuurgebieden. Daarom is een betere onderbouwing nodig van het bevoegd gezag (provincie Friesland) of een natuurvergunning vanaf nu noodzakelijk voor alle toepassingen van deze middelen nabij Natura 2000-gebieden.
Verbod op bestrijdingsmiddelen
Meten=Weten is een burgerinitiatief dat als doel heeft het gebruik van bestrijdingsmiddelen drastisch te verminderen, om mens, dier en het milieu te beschermen. De uitspraak is een belangrijke stap in hun missie om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te beperken. De organisatie roept de overheid op om per direct een verbod in te stellen op de meest vluchtige en schadelijke middelen om verdere schade te voorkomen. Als Landschap Overijssel roepen wij de overheid op om kritischer te kijken naar bestrijdingsmiddelen en maken we ons zorgen over de effecten hiervan op de natuur. Die betere onderbouwing zoals de rechtbank voorstelt is daarbij een goede stap.
Dit artikel is aangepast op 1 november 2024