Groen gedenken

bankje in de Bergvennen, Han Bouwmeester
Bankje met uitzicht op het ven in de Bergvennen  Foto Han Bouwmeester
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

De natuur nodigt uit tot verstilling en groei. Ze brengt het mysterie van leven en dood dichterbij. ”Landschap Overijssel wil daarin graag iets kunnen betekenen; en u kunt daarin iets betekenen voor Landschap Overijssel.” Een boom planten in het Levensbos op de Lemelerberg of een bankje plaatsen in één van onze andere natuurterreinen zijn prachtige manieren om een geliefde of een mooie gebeurtenis te herdenken. Zomaar wat mijmeren of herinneringen ophalen. Genieten van je favoriete plekje in de natuur.

Een bankje op je favoriete plek

Een bijzondere gebeurtenis markeren. Uitdrukking geven aan je verbondenheid met het Overijssels landschap. In overleg met onze terreinbeheerders is het –vaak- mogelijk een bankje te plaatsen. Op dit bankje kan een plaatje met inscriptie worden geplaatst, bijvoorbeeld ter nagedachtenis van een mooie gebeurtenis of een geliefd persoon.

Bij voorkeur plaatsen wij bankjes langs bestaande routes van het wandelnetwerk. Soms is het niet meer mogelijk om een bankje te plaatsen, omdat jouw favoriete locatie al voorzien is van voldoende bankjes, zoals op de Lemelerberg. Graag zoeken we dan samen een alternatief.

Wil je meer weten over het plaatsen van een bankje? Lees hieronder onze 'Afspraken voor het plaatsen van een bankje'. Het aanmelden van een bankje kan via het 'Opgaveformulier'.

bankje op de heie, Gonny Sleurink
Bankje op de heide,  Foto Gonny Sleurink
bankje in de Bergvennen, Han Bouwmeester
Bankje met uitzicht op het ven in de Bergvennen  Foto Han Bouwmeester
bankje De Horte, Marjon van Hoften
Bankje op landgoed De Horte  Foto Marjon van Hoften

Een heel speciale boom voor een bijzonder moment

Op de Lemelerberg, in Park 1813, ligt het Levensbos. Park 1813 werd in 1913 aangelegd ter ere van het honderdjarig bestaan van de onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. Onderdeel van het park zijn acht lanen, genoemd naar begunstigers van het park. Deze acht lanen komen samen bij een middelpunt en vormen zo een ster. Daarom wordt het ook wel het ‘sterrenbos’ genoemd. Het Levensbos ligt in het midden van deze ster. In 2013 is Park 1813, inclusief het sterrenbos, hersteld door Landschap Overijssel. In het Levensbos kun je een boom planten om een mooi, bijzonder of verdrietig moment te gedenken. Een plek om naar terug te keren. Of gewoon een goed gebaar voor een groene toekomst. Er zijn al veel bomen geplant, elk met een andere aanleiding;.

Het Levensbos is voor iedereen toegankelijk, mede dankzij een verhard pad. Dwars door het Levensbos loopt de Levensloop. Een wandelpad met beschilderde tegels, gemaakt door kinderen van basisschool De Ichtus uit Lemele.

We organiseren ieder najaar een plantmoment, waarop we de herdenkingsbomen gezamenlijk planten.

Een boom met een symbolische betekenis

In het Levensbos kun je een beuk, eik, zoete kers of linde planten. Elke boom heeft zijn eigen symbolische betekenis en is waardevol voor het leven op deze plek.

Wil je meer weten over het planten van een boom in ons levensbos? Lees hieronder onze afspraken voor het planten van een boom. Het aanmelden van een boom in het Levensbos kan via het 'Opgaveformulier'.

eik
De eik is de koning van het bos en staat symbool voor een lang leven. Daarnaast staat de eik voor moed, kracht en macht, waardigheid, wijsheid en de verbinding tussen hemel en aarde. 
Beuk, Gonny Sleurink
De beuk staat symbool voor duurzaamheid, energie, betrouwbaarheid, geduld, maar ook vruchtbaarheid en geborgenheid.  Foto Gonny Sleurink
Zoete_kers_74851
Betoverende bloesem, zoete kersen en roodgevlamd hout. De zoete kers staat symbool voor hemelse vrucht, een absoluut hoogtepunt, maar ook voor opvoeding.  
linde_blad
De linde staat symbool voor bescherming en verbondenheid van de gemeenschap, maar ook voor vriendschap, liefde, trouw, tederheid, schoonheid en rust. Als alleenstaande boom wordt de linde vaak aangeplant op een bijzonder moment, op een prominente plek in stad of dorp. 
Acklien kopie

De mogelijkheden voor groen gedenken

Voor de één een herinnering aan een dierbaar persoon of bijzonder moment en voor de ander een aangename ontmoeting om na een aantal kilometers wandelen een bankje tegen te komen. Het plaatsen van een bankje op een door u gekozen plek in de natuur is mogelijk voor € 1.000,- Het planten van een boom in het Levensbos op de Lemelerberg kan gerealiseerd worden voor € 500,-. En met uw bijdrage steunt u bovendien de natuur en het landschap in Overijssel.

Wilt u een persoonlijke boom planten of een persoonlijk bankje laten plaatsen? Ik zie uit naar uw reactie. Dit kan telefonisch op 0529-401731 of mail via onderstaande link.

Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!