Nieuws

Wordt een groenkijker en gelijk ook beschermer!

groenkijkers
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

We moeten goed zorgen voor onze natuur. Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Daarover gaat de documentaire Groenkijkers, een co-productie van NTR en Docmakers. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met ‘gewone mensen’ die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Groenkijkers is te zien op donderdag 18 april om 22:20 op NPO 2.

Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen, om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Sanne Rovers: “Ik zag gewoon gras, maar hij zag wel tientallen soorten. Nu ik me steeds meer zorgen maak over de staat van de natuur in Nederland, kan ik de blik van mijn vader beter op waarde schatten. Als we beter naar de natuur gaan kijken, gaan we er beter voor zorgen.” Een persoonlijke dialoog tussen Sanne en haar vader Jacques vormt de kern van de film Groenkijkers.

“Als we beter naar de natuur gaan kijken, gaan we er beter voor zorgen.”
Sanne Rovers, regisseur Groenkijkers

In deze documentaire bespreken zij samen liefde voor de natuur, zorgen over de stikstofcrisis, de afname van de biodiversiteit en of hoop er is voor de toekomst. Naast de vader van Sanne, die als districtscoördinator van Floron letterlijk de wilde planten van Breda en Tilburg op de kaart zet, zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied. Wat drijft Nicky Castricum bijvoorbeeld, die midden in Amsterdam-Noord de vlindertuin Mot in Mokum is begonnen? En hoe ervaren de insectentellers Henk Spijkers, Paul van Wielink en Guido Stooker, die al tientallen jaren hun onderzoeksresultaten leveren aan verschillende universiteiten, dat ze ieder jaar minder insecten tellen? Groenkijkers inspireert door te tonen hoe groots de invloed van kleinschalige natuurbeschermings-initiatieven kan zijn.

Misschien wekken de vogelaars met hun verrekijkers in het begin nog gegrinnik op, maar naarmate de film vordert gaat dit over in bewondering. Later ontstaat er een gevoel van urgentie om de plantjes tussen de stoeptegels te gaan herkennen. Tot slot dringt het door; het feit dat er steeds meer mensen zijn die hun liefde voor de natuur omzetten in actie, geeft hoop voor de toekomst. Zorg voor de natuur start immers met goed kijken. De documentaire bekijken? Groenkijkers is op donderdag 18 april om 22:20 uur te zien bij de NTR op NPO 2.

Een bijdrage leveren aan de natuur?
Wil jij jouw liefde voor de natuur inzetten? Dat kan op zoveel manieren. Steek je handen uit de mouwen en ga aan de slag als groene vrijwilliger! Kijk op www.landschapoverijssel.nl/vrijwilligerswerk voor meer informatie en de mogelijkheden.

De campagne ‘Iedereen wordt Groenkijker’ is ontwikkeld door Impact Makers, samen met SoortenNL en Docmakers. Dit programma is een co-productie van de NTR en Docmakers, met steun van AFK en CoBO en ontwikkeld met steun van NPO-fonds.