Erfgoed

Streekeigen bomen en struiken

Solitaire eik, Wierden
Solitaire eik  Foto Landschap Overijssel
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Streekeigen, inheemse bomen en struiken zijn soorten die van nature of vanuit cultuurhistorisch perspectief in een gebied voorkomen. Doordat de soorten zich al eeuwenlang aan de omstandigheden hebben aangepast, zijn ze beter bestand tegen bijvoorbeeld vorstperiodes en ziektes. Ook zijn groei en bloeiperiodes van deze plant- en boomsoorten beter afgestemd op rupsen, bijen en vogels die van hun blad, nectar en stuifmeel afhankelijk zijn. Redenen genoeg dus om te kiezen voor streekeigen soorten in jouw eigen tuin of omgeving.

Doel van de aanplant?

Ga jij binnenkort aan de slag met het aanplanten van bomen of struiken? We geven je graag advies tijdens het keuzeproces. Zo hebben we uitgebreide lijsten met streekeigen en inheemse soorten per regio. Daarbij is het goed om te bedenken wat het doel is van de aanplant. Wil je veel vogels aantrekken? Of streef je naar een ondoordringbare erfafscheiding? Of speelt herstel van oud landschap een rol? En heb je nagedacht over de vorm van de aanplant? Gaat de voorkeur uit naar een heg, haag of struweel? Of liever een erfbosje of wellicht een houtwal?

Heide met bomen
Heide met bomen  Foto Nico Kloek
Zalk ooibos
Zalk ooibos   Foto Nico Kloek
Eiken bij Beckum
Eiken bij Beckum   Foto Nico kloek

Bodemtype en onderhoud

Bodemsoort speelt een belangrijke rol bij de keuze voor een type beplanting. Sommige soorten houden van arme grond, andere juist van een rijke bodem. Hetzelfde geldt voor droog versus nat en kalkrijk versus zuur. Een ander aspect is het onderhoud van de aanplant. Mogen de struiken breed uitgroeien of is het de bedoeling ze regelmatig te snoeien? Is er ruimte voor bomen en zo ja mogen deze uitgroeien of wil je ze als knotbomen of hakhout beheren?

Boompjes planten bij de Wheem

Zelf streekeigen bomen of struiken aanplanten?

Doen! We helpen je graag op weg. Hieronder vind je een lijst met de streekeigen soorten van Overijssel en ook een uitgebreide handleiding.