Erfgoed

Hilligenpad

Hilligen Huesken
Hilligen Huesken  Foto Nico Kloek
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Het ‘Hilligenpad’ is een vijfdaagse wandeling door Twente met verhalen over geloof én landschap. Een route langs 50 plekken in het landschap die te maken hebben met geloof en bijgeloof van mensen door de eeuwen heen; van prehistorische grafheuvels tot hedendaagse bezinningstuin. Een moderne pelgrimswandeling die zich goed leent voor rust en reflectie.

Landschapselementen die te maken hebben met (bij)geloof

Geloof en landschap zijn nauw met elkaar verbonden. Het landschap is vol met plekken die te maken hebben met geloof en bijgeloof van mensen door de eeuwen heen. Denk aan grafheuvels, kloosterpaden en Mariakapellen. Er zijn ook met minder bekende plekken met bijzondere verhalen, zoals mythes rond een ‘duivelssteen’ en ‘hellehond’. Dit soort landschapselementen geeft betekenis aan het landschap en wij zetten ons in voor het herstel en zichtbaar maken ervan. Elementen langs het Hilligenpad die door ons zijn hersteld zijn o.a. een aantal Mariakapelletjes, landkruizen en het Hilligen Huesken. Benieuwd? Hier vind je de vijfdaagse wandelroute 'Hilligenpad'.

Visserij op Hof Espelo
Visserij op Hof Espelo  Foto Clifton Buitink
Hollweg Twente
Hollweg Twente  Foto Landschap Overijssel
Landkruis Het boakenstuk Ageleresch
Landkruis Het boakenstuk Ageleresch  Foto Nico Kloek
Monument De Hel
Monument De Hel   Foto Nico Kloek
Hilligen Huesken
Hilligen Huesken  Foto Nico Kloek
Kroezeboom
Kroezeboom  Foto Nico Kloek

Route & publicatie Hilligenpad

Het Hilligenpad vind je in onze gratis routeapp 'wandelen in Overijssel'. Het is een prachtige en afwisselende wandelroute van 100 km, die je het beste verspreid over 5 dagen kunt lopen. Het boekje 'Hilligenpad; zwerven door Twente' bevat een routebeschrijving inclusief alle verhalen over de 50 bezinningspunten. De verhalen zijn gebaseerd op feiten, legendes en sagen; de cultuur van de ‘oale grond’ van Twente die nog steeds leeft, ook nu nog in de 21e eeuw. Of misschien wel juíst nu, omdat veel mensen op zoek zijn naar identiteit en zingeving. Sommige eeuwenoude verhalen lenen zich verrassend goed voor een hedendaagse bezinning. Het Hilligenpad is daarom niet alleen een interessante landschapsroute, maar vooral ook een wandeling die zich goed leent voor rust en reflectie. Een soort moderne pelgrimage.

NB het boekje is uitverkocht. We zijn bezig met een uitbreiding van het Hilligenpad. De publicatie daarvan wordt verwacht in 2024. De huidige 5-daagse route is ook prima zonder boekje te lopen via onze gratis app 'wandelen in Overijssel'.

Steun natuur en landschap in Overijssel!

Dit kan al vanaf € 2,00 per maand!

Meld je aan