landschapoverijssel.nl
Terug naar overzicht

E-learning HakhoutE-learning

Hakhout; onmisbaar in vroeger tijden

Hakhout

Hakhout was ooit een nuttige en onmisbare beheervorm. Iedereen had brandhout nodig, hout voor gereedschap, hout om mee te bouwen en hout dat als paaltjes als afrastering voor het vee. Heel veel, waarcshijnlijk meer dan 50%, van de eikenhakhoutbossen in Overijssel is aangeplant voor de leerlooierij waar de eek (de bast van de eik) een onmisbare rol in speelde. Hakhout kwam voor in allerlei landschappen. Een bijzonder staaltje historisch erfgoed, dus.

Resultaat

  • Je weet waar hakhout voorkomt
  • Je weet hoe je hakhout kunt onderhouden
  • Je weet waar hakhout voor gebruikt werd en wordt
  • Je kent de betekenis van het hakhout voor biodiversiteit

Voor wie?

Deze module is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de basisbeginselen van het snoeien en groeien van hakhout en de geschiedenis. Je hebt er geen specifieke vooropleiding voor nodig.

Programma

  • Je leert over hakhout door de eeuwen heen
  • Je leert waar hakhout voorkomt
  • Je leert welke functies hakhout heeft
  • Je leert wat hakhout betekent voor flora en fauna
  • Je leert veilig werken

Duur van de workshop

De module is in ongeveer een half uur te doorlopen. Je kunt altijd terugkijken in de module om nog even wat op te zoeken.

Overige informatie

Deze module kun je achter je PC, tablet of laptop volgen. Het enige dat je verder nodig hebt is een internetverbinding.

Meer leren?

Boerenlandvogels monitorenWorkshops

Ben jij lid van een Overijsselse weide- of boerenlandvogelwerkgroep? Leer dan hoe je makkelijk met de weidevogelapp het veld in kunt.

Bekijk deze workshop

E-learning Veilig buiten werkenE-learning

Deze module is bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in de natuur. Of je nu met mensen werkt of bijvoorbeeld gidst in de natuur, deze e-learning legt een basis voor het veilig werken in de natuur.

Bekijken

Workshop Veldhulpverlening onlineWorkshops

Vrijwilligers werken soms diep in een terrein of op een eilandje dat alleen met een boot is te bereiken. Wat moet je doen als er een calamiteit is? Cursisten leren tijdens deze cursus welke voorbereidingen ze moeten treffen en hoe ze adequaat kunnen handelen bij ongelukken. Dit eerste deel van de cursus Veld Hulp Verlening bevat EHBO. Tijdens een latere praktijk cursus leer je hoe je kunt reanimeren en de AED kunt toepassen.

Bekijk deze workshop