landschapoverijssel.nl
Terug naar overzicht

Biodiversiteit

Leven! met planten en dieren

Biodiversiteit is de totale verscheidenheid van alle levende natuur op aarde. Alle planten, dieren en ecosystemen. Dankzij biodiversiteit hebben we frisse lucht, schoon water en gezond voedsel.

Hoe ziet biodiversiteit er in Overijssel uit? En wat kun je zelf doen voor plant en dier? Kijk hieronder voor ons aanbod van cursussen, workshops en de gratis e-learning modules.

OpStap in de BergvennenExcursies

Onder leiding van een natuurgids kun je een prachtige wandeling maken in de 'Bergvennen'. De wandelingen zijn in de middag, vooraf aanmelden is nodig.

  • Donderdag, 13 augustus 2020, 00:00 tot 00:00
  • Donderdag, 17 september 2020, 00:00 tot 00:00
Bekijk deze excursie

OpStap fietsexcursie in de DoorbraakExcursies

In 2020 organiseren we meerdere OpStap fietsexcursie door natuurgebied De Doorbraak. Onder leiding van een landschapsgids fiets je ongeveer twee uur door dit mooie, waterrijke gebied. De fietsexcursie is op 11 juli in de middag en 13 augustus in de avond, vooraf aanmelden is nodig.

Bekijk deze excursie

Ga mee OpStap in BeerzeExcursies

Onder leiding van een landschapsgids maak je een prachtige wandeling van ongeveer twee uur in dit gevarieerde natuurgebied. Verrassende natuur, een oud landgoed en pittoresk dorpje. De wandeling is in de avond, vooraf aanmelden is nodig.

  • Dinsdag, 18 augustus 2020, 00:00 tot 00:00
Bekijk deze excursie

OpStap op de LemelerbergExcursies

Onder leiding van een natuurgids Bram Jongsma kunt u een prachtige wandeling maken in dit bijzondere gebied. De wandelingen zijn in de avond, vooraf aanmelden is nodig.

Bekijk deze excursie

OpStap langs de Regge bij WierdenExcursies

Onder leiding van één van onze gidsen kun je een prachtige wandeling maken langs de Regge in de omgeving van Wieren. De wandelingen zijn in de middag, vooraf aanmelden is nodig.

  • Zondag, 23 augustus 2020, 00:00 tot 00:00
Bekijk deze excursie

Ga mee met een Stilte wandeling vanaf Hof Espelo'Excursies

Tijdens de Stiltewandelingen staan het beleven van de natuur centraal. Al je zintuigen - horen, zien, voelen, ruiken - worden geprikkeld. Gids Jaap: “We zijn het contact met de natuur kwijt. We willen je de verbondenheid met de natuur weer laten voelen en beleven met al je zintuigen”. De wandeling is in de ochtend, vooraf aanmelden is noodzakelijk.

  • Zondag, 06 september 2020, 00:00 tot 00:00
  • Zondag, 04 oktober 2020, 00:00 tot 00:00
  • Zondag, 01 november 2020, 00:00 tot 00:00
Bekijk deze excursie

Wandeling Herfst en PaddenstoelenExcursies

Welke paddenstoelen ken jij? Ontdek het tijdens de wandeling ‘Herfst en Paddenstoelen’ op zaterdag 3 oktober in het Dal van de Mosbeek. De wandeling is in de middag, vooraf aanmelden is nodig.

  • Zaterdag, 03 oktober 2020, 00:00 tot 00:00
Bekijk deze excursie

Wandeling 'Nacht van de Nacht'Excursies

Hoe donker is het ’s nachts? Als je ogen eenmaal gewend zijn, zie je meer dan je denkt. Dat merk je tijdens de wandeling door het Dal van de Mosbeek naar de Galgenberg. De wandeling is in de avond, vooraf aanmelden is nodig.

  • Zondag, 25 oktober 2020, 00:00 tot 00:00
Bekijk deze excursie

Excursie 'Boerderijen en watermolens'Excursies

Bewonder jij echt Twents vakmanschap van boerderijen en watermolens? Ga dan zaterdag 7 november mee op excursie in het Dal van de Mosbeek. De wandeling is in de middag, vooraf aanmelden is nodig.

  • Zaterdag, 07 november 2020, 00:00 tot 00:00
Bekijk deze excursie

Basiscursus boerenlandvogelbeschermingWorkshops

Boerenlandvogels in ons land hebben het lastig. Bescherming is dan ook hard nodig! Veel vrijwilligersgroepen kunnen extra hulp goed gebruiken, daarom organiseren wij voor nieuwe vrijwilligers de basiscursus boerenlandvogelbescherming.

Bekijk deze workshop

Meer thema's

natuurerf

Op je erf en in je tuinthema

Waar geniet jij van? Eetbare planten, struinende diertjes als de egel of gezoem van bijen. Wij bieden je kennis en vaardigheden om je erf en je tuin natuurvriendelijk in te richten.

Bekijk thema

Landschapsbeheerthema

Hoe beheer je op een natuurvriendelijke en veilige manier elementen in het landschap? Dit vraagt een speciale aanpak.

Bekijk thema

Hoogstamfruitthema

Een goede oogst en gezonde fruitbomen. Dat willen we toch allemaal? Wij bieden je kennis en vaardigheden om dit te bereiken en meer!

Bekijk thema