landschapoverijssel.nl
Terug naar overzicht

Basiscursus weidevogelbeschermingWorkshops

Wil jij ook als weidevogelvrijwilliger aan de slag?

De weidevogels in ons land hebben het lastig en soorten als de grutto, kievit en scholekster nemen gestaag in aantal af. Bescherming is dan ook hard nodig! In Overijssel gaan jaarlijks honderden vrijwilligers op pad om weidevogelnesten en jonge weidevogels op te sporen, zodat deze kunnen worden beschermd bij landwerkzaamheden door boeren.

Veel vrijwilligersgroepen kunnen extra hulp goed gebruiken, daarom organiseren wij voor nieuwe vrijwilligers de basiscursus weidevogelbescherming. Wil jij ook aan de slag als weidevogelvrijwilliger? Kom dan naar de cursus!

LET OP: Deze cursus bestaat uit twee delen en wordt op twee momenten gegeven: op 7 & 14 maart (locatie: Horte Dalfsen) en op 22 & 29 maart (locatie: Boerderij Polderzicht Mastenbroek).

Resultaat

  • Je hebt kennis gemaakt met soorten als de kievit, grutto, tureluur en scholekster.
  • Je weet waarom kieviten kuiltjes draaien en waarom een grutto graag op een paal staat.
  • Je weet wat de basistechnieken zijn om een nest te kunnen opsporen.
  • Je leert over de bedreigingen waar weidevogels mee te maken hebben.
  • Je weet wat je als vrijwilliger concreet kunt doen voor het behoud van onze weidevogels.

Voor wie?

De cursus is voor jong en oud, voor iedereen met interesse voor de natuur en het landelijk gebied. Voor de cursus is geen bestaande kennis vereist, wel de intentie om daadwerkelijk als weidevogelvrijwilliger aan de slag te gaan. Uiteraard kunnen wij je daarbij introduceren bij een bestaande vrijwilligersgroep.

Programma

De basiscursus weidevogelbescherming is een theoretische cursus. Hij is bedoeld om je kennis te laten maken met de weidevogelbescherming. Na afronding van deze cursus kunnen wij je in contact brengen met een bestaande vrijwilligersgroep waarbinnen je je opgedane kennis in de praktijk kunt brengen.

Duur van de workshop

Deze cursus bestaat uit twee delen en wordt op twee momenten gegeven: op 7 & 14 maart (locatie: Horte Dalfsen) en op 22 & 29 maart (locatie: Polderzicht Mastenbroek).

Overige informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Anne Voorbergen, anne.voorbergen@landschapoverijssel.nl, 06-12 88 99 65

Meer leren?

Excursie Bomen en struikenExcursies

Bomen en struiken lijken zo gewoon dat je meestal aan ze voorbij loopt. Toch valt er over bomen en struiken meer te ontdekken dan de meeste mensen denken.

Bekijk deze excursie

Excursie Sporen in het landschapExcursies

Niet alleen de dieren laten sporen achter in het landschap, de mens ook! Door de eeuwen heen zijn er vele sporen achtergelaten. Ga mee op ontdekkingstocht!

Bekijk deze excursie

Excursie VogelsExcursies

Ga mee op deze speciale wandeling met de gids om vogels te spotten?

Bekijk deze excursie