landschapoverijssel.nl
Terug naar overzicht

Verhalen van het veldWorkshops

Haal de verhalen op en leg de geschiedenis van het landschap vast.

Verhalen van het veld

Het geheugen is een schatkist vol kostbare herinneringen. Graag willen we deze herinneringen tevoorschijn halen en vastleggen.

Landschap Overijssel wil nadrukkelijk aandacht besteden aan de geschiedenis van het landschap. Historisch Centrum Overijssel en stichting IJsselacademie willen dat meer mensen in Overijssel historische verhalen gaan vastleggen. Samen slaan de erfgoedorganisaties de handen ineen en nemen het initiatief voor een werkgroep mondelinge geschiedenis in Salland en in Twente.

Om bekwaam op pad te gaan, krijgen alle deelnemers een driedelige cursus Verhalen van het veld aangeboden

resultaat

Na deze cursus kun je de goed interviewen en leer je de verhalen toepassen en vastleggen.

Op de eerste avond krijg je tekst en uitleg bij het fenomeen landschapsbiografie. Hoe kun je landschapstypen herkennen? Welke historische lagen gaan er in het landschap schuil? Welke oorspronkelijke functies hadden de landschapselementen?

Op de tweede avond krijg je meer te horen over de achtergronden van het historische interview. Wat zijn de voor- en nadelen van interviewen? Hoe betrouwbaar is het geheugen? Waar vind je geschikte kandidaten? Waaraan voldoet het ideale vraaggesprek? Hoe kun je de verzamelde verhalen toepassen?

Tijdens de derde avond mag je de theorie in de praktijk brengen via een rollenspel.

Voor wie?

Voor iedereen die geïnteresseerd is en minimaal vijftal dagdelen wil steken in een leuk en leerzaam traject is van harte welkom!

Programma

  • Ontvangst met koffie/thee
  • Theoriegedeelte
  • De derde avond mag je de theorie in de praktijk brengen

Duur van de cursus

De cursus omvat drie avonden van 19.30 - 21.30 uur.

Overige informatie

Als tegenprestatie voor de gratis cursus verwachten wij dat u minimaal één interview afneemt en (op hoofdlijnen) uitwerkt. Daarmee vergt deelname zeker vijf dagdelen. Uiteraard kunt u ook meer interviews afnemen. Nadien zullen de werkgroepen enkele keren per jaar bijeenkomen.

Meer leren?

E-learning KnotbomenE-learning

Er zijn boomsoorten waarvan je telkens takken kunt afzagen (knotten) zonder dat ze dood gaan. Het knotten geeft een eindeloze houtvoorraad. In Nederland gebeurt dit al eeuwenlang. In het Nederlandse landschap zijn het kenmerkende elementen. Leer hoe je dat kunt doen.

Bekijken

Excursie Sporen in het landschapExcursies

Niet alleen de dieren laten sporen achter in het landschap, de mens ook! Door de eeuwen heen zijn er vele sporen achtergelaten. Ga mee op ontdekkingstocht!

Bekijk deze excursie
Fotograaf: Rink Hof

Vormsnoei voor jonge bomenWorkshops

Hoe wordt jouw jonge boom later een mooi gevormde, gezonde en sterke boom? Je leert het tijdens deze workshop.

Bekijk deze workshop