landschapoverijssel.nl
Terug naar overzicht

De nieuwe natuurwet in de praktijkWorkshops

Hoe kun je bij het beheer van natuur en landschap rekening houden met bijzondere planten en dieren?

Vanaf 1 januari 2017 is de Flora- en faunawet verdwenen en opgegaan in de nieuwe natuurwet. De samenvoeging heeft als doel om in Nederland één duidelijke wetgeving rondom het natuurbeleid te hebben. De natuurwet zal drie afzonderlijke wetten vervangen, namelijk: de natuurbeschermingswet, de Boswet en de Flora- en faunawet.

In een korte cursus geeft onze ecoloog Andre de Bonte uitleg over de gedragscode en de praktische toepassing ervan in het veld.

Resultaat

  • Je weet wat de oorsprong is van de Nieuwe Natuurwet en weet waarvoor deze in beginsel is bedoeld
  • Je weet wanneer je tijdens het werken in natuur en landschap rekening moet houden met de gedragscode
  • Je maakt kennis met de inhoud van de gedragscode
  • Je krijgt uitleg over de praktische toepassing van de wet

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor onze vrijwilligers die leiding geven aan een groep in het veld en coördinatoren van vrijwilligersgroepen in het landschapsbeheer die met ons samenwerken. Voor hen is de cursus gratis te volgen. Maar natuurlijk mag iedereen die graag wil weten hoe je in de praktijk moet omgaan met de beschermde soorten bij de uitvoering van beheermaatregelen zijn welkom.

Programma

Aan de hand van een presentatie wordt u wegwijs gemaakt in de Nieuwe Natuurwet. Gedurende en na afloop van deze presentatie is er volop gelegenheid voor het stellen van vragen.

Duur van de workshop

De workshop vindt plaats op een avond. Deze avond wordt georganiseerd in april.

Overige informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Andre de Bonte (06-515 285 29).

Meer leren?

Basiscursus weidevogelbeschermingWorkshops

Weidevogels in ons land hebben het lastig. Bescherming is dan ook hard nodig! Veel vrijwilligersgroepen kunnen extra hulp goed gebruiken, daarom organiseren wij voor nieuwe vrijwilligers de basiscursus weidevogelbescherming. Deze cursus bestaat uit twee delen en wordt op twee momenten gegeven: op 6 & 13 maart (locatie: Horte Dalfsen) en op 20 & 27 maart (locatie: Zwartsluis ).

Bekijk deze workshop

Excursie Bomen en struikenExcursies

Bomen en struiken lijken zo gewoon dat je meestal aan ze voorbij loopt. Toch valt er over bomen en struiken meer te ontdekken dan de meeste mensen denken.

Bekijk deze excursie

Excursie Sporen in het landschapExcursies

Niet alleen de dieren laten sporen achter in het landschap, de mens ook! Door de eeuwen heen zijn er vele sporen achtergelaten. Ga mee op ontdekkingstocht!

Bekijk deze excursie