Nieuws

Op kraamvisite in de natuur

Jonge vos
Jonge vos  Foto Mark Zekhuis
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Het is lente! In deze tijd van het jaar krijgen we allemaal meer zin om de natuur in te gaan. Als bezoeker van de natuur ben je te gast, wat je reden van je bezoek ook is. Of je nu een mooie wandeling maakt, een route fietst of op een andere manier geniet van het buitenleven. In het voorjaar is de natuur nog kwetsbaar, want dan is het baren, broeden en zogen in volle gang. Probeer, vooral in deze tijd, de leefwereld van dieren en hun jongen zo min mogelijk te verstoren. We delen graag de volgende vier tips voor jouw kraamvisite aan de natuur!


1. Blijf op de paden

Als bezoeker in de natuur weet je nooit exact waar de dieren zich bevinden. Het is daarom van groot belang dat je tijdens je bezoek altijd op de paden blijft en hiermee hun ruimte respecteert. Op deze manier verstoor je de natuur en dieren zo min mogelijk en kan je toch blijven genieten. Dieren weten namelijk niet dat jij geen bedreiging vormt en ook al ben je het niet van plan, het is voor dieren niet duidelijk of je dichterbij gaat komen. Vaak nemen ze daarom het zekere voor het onzekere: ze vluchten en laten mogelijk hun hulpeloze jongen onbeschermd achter. Ook vogels vliegen weg zodra er mensen in de buurt komen. Dit kost ze veel energie die ze goed kunnen gebruiken om hun jongen te voeden en te beschermen. De meeste wandelpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten.

2. Houd honden aangelijnd

Loslopende honden kunnen hevige stress veroorzaken bij dieren. In de natuurterreinen waar honden zijn toegestaan, ben je als bezoeker verplicht je hond aan te lijnen. Ondanks deze regel komt het met regelmaat voor dat loslopende honden (jonge) vogels pakken, reeën of schapen opjagen of op zijn ergst: één of enkele doodbijten. Wandelen met je hond in de natuur is heerlijk, maar houd je aan de geldende regels. Gebruik bijvoorbeeld een flexlijn, hiermee geef je de hond de ruimte en bescherm je de natuur. Het toezicht en handhaving op het naleven van deze regels is in handen van onze buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's).

“Wandelen met je hond in de natuur is heerlijk, maar houd je aan de geldende regels. ”
Quinten Pellegrom, adviseur Landschapsbeleving

3. Neem afval mee naar huis

Laat tijdens je bezoek geen afval achter in de natuur. Achtergebleven afval is niet alleen schadelijk voor de natuur, het is ook gevaarlijk voor de dieren die er leven. Zo kunnen bijvoorbeeld vogels het afval gebruiken als nestmateriaal en hun jongen herin verstrikt raken.

4. Probeer je stem niet te verheffen

Het gevolg van verstoring door hevig geluid is dat diersoorten die op de grond broeden worden verjaagd of angstig worden en hierdoor hun hol niet meer uit durven om voedsel te halen voor hun jongen. Rust en ruimte is voor alle dieren die jongen krijgen van belang. Als bezoeker weet je nooit precies waar ze zich bevinden. Neem het zekere voor het onzekere, niet alleen door op de paden te blijven, maar ook door je stem niet te verheffen. Koester de stilte. Een groot deel van de mensen zouden in een soortgelijke situatie hetzelfde doen. Denk er maar eens over na wat verstoring met jou doet. Stel, je bent geconcentreerd met een klus bezig, terwijl iemand iets verderop langdurig op de claxon drukt. Je schrikt op, bent volledig uit je concentratie en kunt vervolgens weer opnieuw beginnen met dat waar je mee bezig was.

Het broedseizoen duurt formeel van 15 maart tot 15 juli.

Honden aan de lijn
wandelaar met hond, Dalfsen  Foto Ina Poppe-Marsman