Vrijwilligerswerk

Zelf de handen uit de mouwen. Daar is de natuur in Overijssel mee gebaat.

N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Vrijwilligers, daar worden we bij Landschap Overijssel blij van! Sluit je aan bij onze beweging. Maar liefst 1.000 vrijwilligers gingen je voor. Samen maken we ons sterk voor de natuur in onze provincie. Werk wat er toe doet en waar je zelf ook blij van wordt.

Je wilt vrijwilliger worden! Mooi! Er is veel keuze in wat je kunt doen. Je kunt als vrijwilliger werken in groepen op onze terreinen onder (directe) begeleiding van Landschap Overijssel. Bijvoorbeeld als schaapherder, monitorvrijwilliger, peilbuisvrijwilliger, gastheer/vrouw, molenaar en in het landschapsbeheer. Ook werken veel vrijwilligers in het groen in zelfstandige groepen. Soms in terreinen van Landschap Overijssel maar ook in particuliere terreinen en terreinen van collega organisaties. Zij zorgen bijvoorbeeld voor landschapsbeheer, wilgen knotten en vele buurtinitiatieven.

“Als Landschap Overijssel faciliteren wij de vrijwilligers met gereedschappen en kennis en kunde”
Marja van Harten, coördinator vrijwilligerswerk Landschap Overijssel

Herstel en onderhoud

Samen werken aan onderhoud en herstel van ons landschap. Knotten van wilgen, snoeien van hoogstamfruitbomen, steken van boompjes op de heide of schonen van poelen. Ook helpen we mee aan nieuwe ontwikkelingen in het landschap. Bijvoorbeeld het plaatsen van vlotjes voor de zwarte stern en het maken van eiafzetplekken voor de zandhagedis. Er is altijd werk bij jou in de buurt!

Tel en bescherm

Vind jij het leuk om gegevens over de natuur of het landschap te verzamelen? Of wil je je inzetten om weidevogels te beschermen of de steenuil? De gegevens die je verzamelt zijn belangrijk voor het maken van keuzes maken in de bescherming van ons landschap. Natuurlijk is het ook heerlijk om buiten aan de slag te zijn en te genieten van het landschap.

Vertel het verhaal

Jouw passie voor het landschap delen! Dat kun je bij ons doen als gids, gastheer of -vrouw in één van onze bezoekerscentra, als promotievrijwilliger of als activiteitenbegeleider van kinderactiviteiten. Vind je het leuk om jouw mooiste routes te delen en deze te voorzien van informatie in woord, beeld of geluid? Dan is de functie van routemaker vast iets voor jou!

vluchtelingwerk1

GroenBezig.nl

In Overijssel zijn veel groene vrijwilligers aan de slag. Op GroenBezig.nl, de gezamenlijke website van alle groene organisaties in Overijssel, vind je een mooi overzicht van de vrijwilligersgroepen.