landschapoverijssel.nl
Terug naar overzicht

E-learning KnotbomenE-learning

Knotbomen zijn typisch Nederlands. Wat zou het landschap zijn zonder knotbomen?

Al eeuwenlang worden verschillende bomen geknot voor het hout. De hergroei op de knot geeft vaak mooie, rechte takken, die geschikt zijn voor diverse doelen. Wilgentakken (tenen) worden bijvoorbeeld al eeuwenlang gebruikt voor vlechtwerk van manden en stoelen of voor de ‘hechtstructuur’ in lemen muren en voor oeverbeschoeiing. Bakkersovens brandden vroeger op takkenbossen van allerlei soorten knotbomen en van het hout van de knot-essen werden mooie rechte gereedschapsstelen gemaakt. En knotbomen werden als zonwering voor boerderijen gebruikt.

In de tweede helft van de twintigste eeuw nam het traditionele gebruik echter steeds verder af. Er kwamen alternatieve grondstoffen en voorwerpen beschikbaar. Wat nu rest is de landschappelijke en recreatieve waarde van rijen én alleenstaande knotbomen. En daarnaast zijn knotbomen natuurlijk van belang voor de planten en dieren die in het landschap leven: de natuurwaarde van knotbomen is dan ook groot.

In deze module leer je de basisbeginselen van de het onderhoud aan knotbomen en een stukje geschiedenis. Deze module is ook heel geschikt als voorbereiding op een workshop of cursus en het leuke is,..... hij is gratis.

Resultaat

  • Je weet wat een knotboom is
  • Je weet hoe je knotbomen moet snoeien
  • Je weet wanneer je knotbomen kunt snoeien
  • Je weet welke dieren er profiteren van knotbomen
  • Je weet wat je met het hout kunt doen

Voor wie?

Deze module is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in knotbomen. Je hebt er geen specifieke vooropleiding voor nodig

Programma

  • Inleiding knotbomen door de eeuwen heen en de plek in het landschap
  • Je leert bepalen waar je knotbomen aan kunt leggen en waar ze thuishoren
  • Je leert hoe je een knotboom onderhoudt
  • Je weet welk geeedschap je nodig hebt

Duur van de module

De module is in ongeveer een half uur te doorlopen. Je kunt altijd terugkijken in de module om nog even wat op te zoeken.

Overige informatie

Deze module kun je achter je PC, tablet of laptop volgen. Het enige dat je verder nodig hebt is een internetverbinding.

Meer leren?

Excursie Sporen in het landschapExcursies

Niet alleen de dieren laten sporen achter in het landschap, de mens ook! Door de eeuwen heen zijn er vele sporen achtergelaten. Ga mee op ontdekkingstocht!

Bekijk deze excursie

Excursie VogelsExcursies

Ga mee op deze speciale wandeling met de gids om vogels te spotten?

Bekijk deze excursie

Lezing biodiversiteit en bijenLezingen

De bijenstand is een actueel onderwerp. Het gaat slecht met de bijen en met de biodiversiteit. Hoe komt dat nu? En wat kan jij doen om de biodiversiteit in jouw omgeving te vergroten?

Bekijk deze lezing